Contents
Η Ανεστραμμένη τάξη
Το 2008, ο Jonathan “Jon” Bergmann και ο Aaron Sams επένδυσαν 50 $ στο λογισμικό για να ηχογραφήσουν και να σχολιάσουν μαθήματα για μαθητές που απουσιάζουν. Αυτό εκτιμήθηκε όχι μόνο από μαθητές που απουσιάζουν αλλά και από άλλους: Χρησιμοποίησαν επίσης το διαδικτυακό υλικό, κυρίως για να επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τα μαθήματα στην τάξη. Γεννήθηκε η ιδέα της Ανεστραμμένης Τάξης.
Η βασική ιδέα είναι να αντιστραφεί η κοινή εκπαιδευτική προσέγγιση: Με βίντεο και διαδραστικά μαθήματα που δημιουργούνται από δάσκαλο, η διδασκαλία που χρησιμοποιήθηκε και που γινόταν στην τάξη είναι πλέον προσβάσιμη στο σπίτι, ως προετοιμασία για την επιτόπια διδασκαλία και λαμβάνεται εκ των προτέρων. Η διδασκαλία στην τάξη αναπτύχθηκε για να γίνει δυνατή η εργασία σε προβλήματα, να γίνουν ερωτήσεις, να αυξηθεί την κατανόηση του περιεχομένου, να γίνουν κατανοητές οι έννοιες και να συμμετάσχουν οι μαθητές στη συνεργατική μάθηση.
Μερικές παρατηρήσεις του Jon Bergmann ήταν πρωτοποριακές για περαιτέρω ανάπτυξη. Έτσι, αποδείχθηκε ότι οι δάσκαλοι περνούν πλέον περισσότερο χρόνο με τους μαθητές που προσπαθούν. Αυτή η ομάδα μαθητών, που έτειναν να εγκαταλείπουν την εργασία στο σπίτι, μπορούσαν τώρα να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα προβλήματα στην τάξη. Οι πιο προχωρημένοι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο πιο ελεύθερα για να μάθουν ανεξάρτητα.
Τα χαρακτηριστικά της Ανεστραμμένης τάξης
Η ιδέα είναι να αντικατασταθούν οι τυπικές διαλέξεις στην τάξη με τη διδασκαλία με βίντεο. Οι μαθητές μαθαίνουν το περιεχόμενο στο σπίτι. Έρχονται στην τάξη καλά προετοιμασμένοι για να εφαρμόσουν ό, τι έχουν μάθει στο σπίτι. Οι μαθητές μαθαίνουν μόνοι τους. Το υλικό που εξετάζεται πριν από το μάθημα μπορεί να λάβει τη μορφή ηχογραφημένων διαλέξεων (podcasts), επιμελημένων βίντεο, εργασιών ανάγνωσης, εκπομπών βίντεο — οποιοδήποτε υλικό που ο εκπαιδευτής αναθέτει ως σχετικό με το συγκεκριμένο θέμα. Ως εκ τούτου, αναμένεται υψηλότερη συμμετοχή των μαθητών. Διατίθεται περισσότερος χρόνος για πρόσωπο με πρόσωπο στην τάξη ή σε ομαδικές εργασίες για το ξεκαθάρισμα ανοιχτών ερωτήσεων, την εμβάθυνση της γνώσης ή την επίλυση προβλημάτων στην τάξη.
Κίνδυνοι
Πρέπει να ληφθούν υπόψη αρκετοί κίνδυνοι χρησιμοποιώντας την ανεστραμμένη τάξη. Αυτές είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην προσχολική μάθηση, η ανάγκη για υψηλά κίνητρα των μαθητών, το γεγονός ότι δεν μαθαίνουν όλοι οι μαθητές καλά μέσω της οπτικής μάθησης (με βάση τα βίντεο) και τέλος ότι η Ανεστραμμένη Μάθηση στο σπίτι είναι ακόμα εργασία.
Τρόποι υλοποίησης της ανεστραμμένης τάξης
Η δημιουργία βίντεο από τον δάσκαλο θεωρείται τυπικός τρόπος. Αυτά τα βίντεο πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες: πρέπει να είναι σύντομα (2 – 5 λεπτά), ελκυστικά και ενδιαφέροντα, με νόημα, προγραμματισμένα και καλά δομημένα (περιλαμβάνουν δύο ή τρία κύρια μέρη).
Flipped Learning
Η Ανεστραμμένη Μάθηση έχει οριστεί το 2012 ως μια παιδαγωγική προσέγγιση από το Δίκτυο Ανεστραμμένης Μάθησης το οποίο έχει συσταθεί από μια ομάδα εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη και αποτελεσματική διδασκαλία.
Ανεστραμμένη μάθηση είναι μια παιδαγωγική προσέγγιση στην οποία η άμεση διδασκαλία μετακινείται από τον ομαδικό χώρο μάθησης στον ατομικό χώρο μάθησης και ο προκύπτων ομαδικός χώρος μετατρέπεται σε ένα δυναμικό, διαδραστικό περιβάλλον μάθησης όπου ο εκπαιδευτικός καθοδηγεί τους μαθητές καθώς εφαρμόζουν έννοιες και εμπλέκονται δημιουργικά στο θέμα. ύλη.
Source: https://flippedlearning.org/definition-of-flipped-learning/ (Flipped Learning Network)
Η παιδαγωγική προσέγγιση βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
Source: Flipped Learning Network (FLN). (2014) The Four Pillars of F-L-I-P™, Creative Commons CC BY-NC-ND License, see https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Είναι η ανεστραμμένη τάξη το ίδιο με την Ανεστραμμένη Μάθηση
Είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση ανάμεσα σε μια Αντεστραμμένη Τάξη και στην Αντεστραμμένη Μάθηση. Αυτοί οι όροι δεν είναι εναλλάξιμοι. Μια ανατρεπόμενη τάξη μπορεί να λειτουργήσει χρησιμοποιώντας την Ανεστραμμένη τάξη ως παιδαγωγική προσέγγιση, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιεί Ανεστραμμένη Μάθηση. Το βασικό ζήτημα είναι να μετατοπιστεί η μάθηση από τη σχολική διδασκαλία με διαλέξεις στην ατομική μάθηση στο σπίτι και τη χρήση χρόνου πρόσωπο με πρόσωπο για ερωτήσεις, εξάσκηση, ομαδική εργασία ή άλλες διαδραστικές μεθόδους μάθησης για την εμβάθυνση και την ενίσχυση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Η ανεστραμμένη τάξη είναι μια μορφή μικτής μάθησης στην οποία οι μαθητές μαθαίνουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο παρακολουθώντας διαλέξεις βίντεο, συνήθως στο σπίτι, και οι εργασίες για το σπίτι γίνονται στην τάξη με δασκάλους και μαθητές να συζητούν και να λύνουν ερωτήσεις. Η αλληλεπίδραση του δασκάλου με τους μαθητές είναι πιο εξατομικευμένη – με καθοδήγηση αντί για διάλεξη
Flipped Learning 3.0
Η ανεστραμμένη μάθηση είναι μια παιδαγωγική προσέγγιση στην οποία η άμεση διδασκαλία μετακινείται από τον ομαδικό χώρο μάθησης στον ατομικό χώρο μάθησης και ο προκύπτων ομαδικός χώρος μετατρέπεται σε ένα δυναμικό, διαδραστικό περιβάλλον μάθησης όπου ο εκπαιδευτικός καθοδηγεί τους μαθητές καθώς εφαρμόζουν έννοιες και συμμετέχουν δημιουργικά στο το αντικείμενο του θέματος (Πηγή: Flipped Learning Network)
στραμμένη Μάθηση 3.0
Η Ανεστραμμένη Μάθηση 3.0 περιγράφει μια σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση της αρχικής έκδοσης της ” Ανεστραμμένη Μάθηση “. Αποτελεί μια περαιτέρω μεθοδολογία της Ανεστραμμένη Μάθηση και βασίζεται στην μαθητοκεντρική και ενεργή μάθηση. Προσφέρει κάτι περισσότερο από απλές παιδαγωγικές συμβουλές – είναι ένα πλήρες πλαίσιο διδασκαλίας!
Δεδομένου ότι η ανεστραμμένη τάξη και περαιτέρω η Ανεστραμμένη Μάθηση έχουν αναπτυχθεί από το σύστημα K-12 (αυτό περιγράφει το σχολικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες που καλύπτει την τυπική σχολική σταδιοδρομία από μαθητές 6 ετών έως μαθητές 18 ετών που καλύπτουν 12 χρόνια μάθησης) Το Ανεστραμμένη Μάθηση 3.0 εμφανίζεται ως μια ευέλικτη παιδαγωγική προσέγγιση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης (Σχολική Εκπαίδευση, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση καθώς και Εκπαίδευση Ενηλίκων).
Η Ανεστραμμένη Μάθηση 3.0 χρησιμοποιεί επί του παρόντος τα 187 Παγκόσμια Στοιχεία Ανεστραμμένης Μάθησης. Αυτά τα στοιχεία είναι οργανωμένα και δομημένα σε 12 τομείς (τα βασικά στοιχεία της αποτελεσματικής Ανεστραμμένης Μάθησης). Αυτοί οι τομείς είναι (τοποθετημένοι σε σειρά σε συνάρτηση με την Εκπαίδευση Ενηλίκων):
- Η διαχείριση ομαδικού χώρου
- Η διαχείριση ατομικού χώρου
- Οι εκπαιδευτικοί χώροι,
- Η ανατροφοδότηση με τους μαθητές,
- Επικοινωνία & εκπαιδευτική νοοτροπία
- Υποδομή ΤΠΕ
- Επαγγελματική ανάπτυξη
- Σχεδιασμός της ανεστραμμένης μάθησης
- Κατανόηση της ανεστραμμένης μάθησης
- Στοιχεία και έρευνα
- Επικέντρωση στην Α/θμια & β/θμια εκπαίδευση.
Η Ανεστραμμένη Μάθηση 3.0 χρησιμοποιεί την αναθεωρημένη Ταξινομία του Bloom που χρησιμοποιεί ρηματικούς τύπους (για τους όρους που ορίζονται από το Bloom 1956) από το 2001. Οι έξι κατηγορίες της Ταξινόμησης του Bloom είναι: θυμάμαι, κατανοώ, εφαρμόζω, αναλύω, αξιολογώ και δημιουργώ. Η μάθηση πριν από την τάξη επικεντρώνεται στις δύο πρώτες κατηγορίες, δηλαδή στη μνήμη και στην κατανόηση. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να φέρει ο εκπαιδευόμενος στην τάξη. Οι ανώτερες κατηγορίες όπως εφαρμογή, ανάλυση, αξιολόγηση και δημιουργία χρησιμοποιούνται σε διαδραστική και συνεργατική εργασία στην τάξη που παρακολουθείται και καθοδηγείται από τον δάσκαλο (ως διευκολυντής της μάθησης).